Het Stomende Monster

5 september t/m 28 oktober 2019

Midden in alle discussies over elektrische auto’s en een nieuwe infrastructuur voor laadpalen is Museum Haarlem benieuwd: precies 180 jaar geleden vond in Nederland ook een vervoersrevolutie plaats. Hoe ging dat toen? Op 5 september opent Museum Haarlem in het Gasthuis een kleine expositie: Het Stomende Monster.

Introductie van de stoomtrein
Het Stomende Monster toont de komende twee maanden de introductie van de trein door de ogen van de toenmalige bevolking. Op 20 september van dit jaar is het namelijk precies 180 jaar geleden dat De Arend, de tweede stoomlocomotief, ging rijden op het traject Amsterdam – Haarlem.

De afstand van 16 kilometer werd afgelegd in 32 minuten met open wagons. De ‘krankzinnige’ snelheid van 38 km per uur werd gehaald en een retourtje derde klas kostte 40 cent. Daarvoor kocht je in die tijd ook 2 broden.

‘Gezondheid van Mens en Dier’
De aanloop naar het project, de aanleg van de diverse stations en het spoor, maar vooral de trein gezien door de ogen van de toenmalige bevolking. Over vertragingen, te volle treinen, het werk van de seinwachters en wat deze nieuwe snelheid voor de gezondheid van mens en dier zou betekenen.

De kleine expositie Het Stomende Monster toont de geschiedenis van het ontstaan, van de stations en de klachten en loftuitingen van het publiek in die eerste jaren, en is te zien t/m 28 oktober.

Share This