menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Kerstfeest in het weeshuis

Op dinsdagmiddag 20 december is er voor de kinderen Kerst in het weeshuis. In de weeshuiskamer horen ze hoe weeskinderen vroeger kerst vierden. Ze kunnen zich verkleden als wees en voelen hoe het is om met z’n drieën in een bed te slapen. Beneden is er bij de kerstboom een ‘swing en zing’ sessie met kerstliedjes.

Na afloop zijn er warme chocolademelk en kerstkransjes. Ouders en opa’s en oma ’s zijn ook van harte welkom. Alleen via aanmelding!

Lezing The Last Supper Now

Op vrijdag 10 februari om 15:00 uur geeft de Michel van Overbeeke een toelichting op zijn persoonlijke zoektocht naar zijn grote inspiratiebron: het Laatste Avondmaal. Hij gebruikt de maaltijd ‘nu’ om deze met beeldende middelen te verkennen en vorm te geven.  Inmiddels is de lezing volgeboekt. U kunt zich op de reservelijst laten plaatsen (klik op Lees meer...). 

Lezing door leerlingen College Hageveld

Zondag 9 juli geven Victor van der Sman en Gijs Wolles uit 4 vwo een lezing over twee objecten, die zij in het museum hebben gevonden. Victor koos voor een maquette uit luciferhoutjes van de St-Bavokerk en Gijs voor een gegraveerd glas van de Slag bij Damiate. De lezing is gratis en start om 15:00 uur. Als u daarnaast ook het museum wilt bezoeken betaalt u € 7,00. Het bezoek is gratis voor museumkaarthouders.

Om zeker te zijn van een plek is reserveren per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gewenst.

Rondleidingen Open Monumentdagen.

Ga mee met een verpleegster of dokter uit het begin van de 20ste eeuw en ontdek de geschiedenis en betekenis van de symbolen en iconen die zijn verwerkt in de gevel van het gebouw, en bezoek de tentoonstelling '500 jaar ziekenzorg in Haarlem'

 

Tijden:
Zaterdag 9 september
10:30 – 10:45
12:00 – 12:15 uur
13:00 – 13:15 uur


Zondag 10 september
10:00 – 17:00 uur 

 

Stadswandeling Vrouwen in verzet

Op zondag 15 oktober is er weer een stadswandeling Vrouwen in Verzet. De wandeling begint om 13:30 uur bij het Hannie Schaft-monument in het Kenaupark en wordt afgesloten met een bezoek aan de expositie. Aanmelden gewenst.

Lees meer...

Kunstlijn

Outsider Artist in ons museum

Pas op latere leeftijd beginnen met tekenen en het jezelf helemaal aanleren; Ron Cornet deed het. Zijn kleurrijke schilderijen prijken de komende maanden aan de muur van ons Gasthuis.

Kerst in het Weeshuis

Zaterdag 9 december is de weeshuiskamer omgetoverd in de kerstsfeer en vertelt de regentes een spannend verhaal over hoe twee muisjes in het weeshuis kerst vieren. Er is warme chocolademelk met kerstkransjes. Ouders en opa’s en oma ’s zijn ook van harte welkom. Aanmelden wordt zeer op prijs gesteld.

Tijd: 15 – 16 uur
Kosten: € 3 p.p.
Toegang: kinderen gratis, volwassenen € 7 of Museumkaart

Herinneringsochtend bij Haarlem Sportstad op dinsdagochtend 29 november.

Bij elke tentoonstelling organiseren we Herinneringsochtenden. Dinsdagochtend 29 november om 10:30 uur komen we weer bij elkaar. Dit keer om herinneringen over sport op te halen. Een groep van maximaal 12 personen wordt onder begeleiding van medewerkers van het museum over de tentoonstelling rondgeleid. Daarna gaan we het gesprek aan onder het genot van koffie en thee.

The Last Supper Now

Vanaf 14 januari is de tentoonstelling van Michel van Overbeeke te zien. Al jaren is deze Haarlemse kunstenaar geïnspireerd door het Laatste Avondmaal; een oeroud thema, maar immer actueel als metafoor voor het leven. Hij gebruikt de maaltijd ‘nu’ om deze met beeldende middelen te verkennen en vorm te geven.

Herinneringsochtend Haarlem Sportstad

Bij elke tentoonstelling organiseren we Herinneringsochtenden. Dinsdagochtend 21 februari om 10:30 uur komen we weer bij elkaar. Dit keer om herinneringen over sport op te halen. Een groep van maximaal 12 personen wordt onder begeleiding van medewerkers van het museum over de tentoonstelling rondgeleid. Daarna gaan we het gesprek aan onder het genot van koffie en thee. Na afloop is er ook de mogelijkheid om bij ons de lunch te gebruiken.

Daniël ‘Mynheer’ Cajanus…

Gasthuistentoonstelling met extra vaar- en wandeltochten.
In het Gasthuis ziet u vanaf 4 maart tot en met 2 april een tentoonstelling over het leven van Daniël Cajanus, de Finse reus van twee en een halve meter, die zijn laatste jaren in Haarlem woonde, waar hij in 1749 overleed. Hij werd begraven in de St. Bavokerk.

Naast deze tentoonstelling worden er vaar- en wandeltochten georganiseerd op 4 en 17 maart. Deze starten met een inleiding om 10:00 uur in het museum met koffie en thee. Vanaf 12 uur stapt u weer aan wal aan de Nieuwe Gracht. Kosten €15,00.

Gratis taxatiemiddagen

Op dinsdag 2 mei voor munten en postzegels (van 12.00 tot 16.00 uur).
Op woensdag 10 mei voor kunst en curiosa (van 12.00 tot 16.00 uur).


Op 29 maart was in het museum een taxatiemiddag voor kunst en curiosa. Vanwege het grote succes van deze middag wordt deze op 10 mei herhaald. Op dinsdag 2 mei is het de beurt aan verzamelaars van munten en postzegels. Wilt u weten wat uw object of verzameling waard is, kom dan op 2 en 10 mei tussen 12.00 en 16.00 uur naar het museum waar deskundigen u een antwoord kunnen geven. Kom op tijd, want vol is vol!

Stadswandeling Vrouwen in verzet – Hannie, Truus en Freddie

Datum zondag 18 juni, aanvang 13.30 uur.

Bij de tentoonstelling Vrouwen in Verzet  organiseert het museum samen met het Gilde Haarlem op 18 juni een stadswandeling over de oorlogsjaren in Haarlem tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Bekende en minder bekende locaties waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten worden bezocht. Woningen, gebouwen en monumenten, maar ook de verhalen van moedige mensen uit het verzet zoals Hannie Schaft en Truus en Freddie Menger komen aan bod.

Korenlint Haarlem Cultuur Festival

Ook dit jaar zingen weer diverse koren van Korenlint in het museum. Tijdens het Korenlint laten de koren in optredens van 20 minuten horen wat ze in hun mars hebben. Kom kijken en luisteren!

 

Zaterdag 9 september
13.00 Nameless
13.40 Oct Opus
14.20 Tri szerelem
15.00 A capella quartet s.p a.m.

Zondag 10 september
12.40 Zij van boven
14.00 Vocal group Buzzz
15.20 Kiwi en de kanaries
16.00 Waltzing Mathildas

Kom griezelen in het museum!

In het museum staat een pestdokter. Ken je hem? Hij ziet er heel eng uit met zijn lange snavel. Behalve dat je hem kan zien, kan je ook een griezelig beest komen maken, staat er een glaasje griezellimonade voor je klaar en een supergriezelig snoepje

Wanneer: de workshop is op dinsdag 17 en 24 oktober van 14:00 – 16:00 uur
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 5, inclusief materiaal en een lekkere griezeltraktatie
Reserveren gewenst via e-mail.

Stadswandeling en lezing Vrouwen in Verzet

Maak een reis door de wereld van moedige mensen als Hannie Schaft en Truus en Freddie Oversteegen in de stadswandeling Vrouwen in Verzet op 26 november. Om 13:30 uur begint de wandeling bij het Hannie Schaft-monument in het Kenaupark en aansluitend is er om 15:00 uur een lezing in het museum. 

Cadeautjes voor de feestdagen

In onze museumwinkel zijn de leukste Haarlem cadeaus te vinden voor de feestdagen. Kom gezellig langs om rond te neuzen, we hebben voor ieder wat wils!

Haarlem Sportstad geopend

Donderdag 24 november hebben Mart Smeets en Yvonne van Gennip in de Doopsgezinde Kerk de tentoonstelling Haarlem Sportstad geopend. Haarlem is een echte sportstad. Al meer dan 100 jaar is sport niet meer weg te denken uit Haarlem. In elke topsport zijn wel Haarlemmers terug te vinden. Tijd voor het museum om er een tentoonstelling aan te wijden. Bij de expositie worden veel activiteiten ontwikkeld; houd onze website in de gaten.

Kijk!

De Haarlemse Beeldhouwkring exposeert zijn werk in het Gasthuis van het museum. De beelden zijn te zien vanaf zondag 15 januari.

Ruim 21 jaar werken de acht beeldhouwers van de Haarlemse Beeldhouwkring enthousiast en intensief samen. Eén avond per week treffen zij elkaar in hun eigen atelier aan de rand van Haarlem om daar aan de slag te gaan met Belgisch of Iers hardsteen, marmer of graniet.

Stadswandeling Haarlem Sportstad

Samen met het Gilde Haarlem organiseert het museum 'sportieve' stadswandelingen.
De wandeling start op zaterdag 25 februari om 14.00 uur bij Café Van Egmond met een lekker drankje en mooie verhalen over wielrennend Haarlem. Daarna lopen we door de stad langs allerlei plekken waar Haarlem sporthistorie heeft geschreven. Na ruim een uur komen we bij het Museum Haarlem om de tentoonstelling te bezoeken met vele prachtige attributen en mooie foto’s die ons herinneren aan de vele mooie sportmomenten die Haarlem kende. 

Bloeiend Goud

Gasthuistentoonstelling - 8 april tot 27 augustus 2017

In de 17e eeuw ontdekten bollenkwekers dat de Haarlemse zandgronden ideaal waren voor het kweken van tulpen, narcissen en lelies. Eeuwenlang was Haarlem dan ook op bloemengebied het middelpunt van de wereld. Van heinde en ver kwamen vorstenhuizen kijken naar ons bloeiend goud. Een toepasselijke titel als je bedenkt dat toen voor één tulp of hyacint soms net zoveel werd betaald als een compleet grachtenpand.

Opening Vrouwen in Verzet

In aanwezigheid van zo'n 150 genodigden werd op vrijdag 21 april de expositie Vrouwen in Verzet geopend. Na het welkomstwoord van museumdirecteur Laura van der Wijden presenteerde Peter Hammann zijn boek over Hannie Schaft. Het eerste exemplaar werd door burgemeester Jos Wienen overhandigd aan Freddie Oversteegen, verzetsvriendin van Hannie Schaft.

Lezing Vrouwen in verzet – Hannie, Truus en Freddie

Datum zondag 18 juni, aanvang 15.00 uur.

Historicus Peter Hammann geeft op zondag 18 juni 2017 om 14:30 uur (inloop met koffie en thee, aanvang 15:00 uur) een lezing in het museum. Om 17:00 uur volgt een signeersessie.

De Haarlemse Hannie Schaft en zusjes Truus en Freddie Oversteegen horen bij de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. Pubers nog als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maar overtuigd dat zij moeten vechten voor waar zij in geloven: solidariteit en gelijkheid. Ze zijn het onderwerp van de expositie Vrouwen in verzet die in het museum te zien is.

Toondichters uit Haarlem

Vanaf 2 september is er in het Gasthuis een muzikale tentoonstelling te zien over de twee belangrijkste toondichters uit Haarlem uit de vorige eeuw: Hendrik Andriessen en zijn leerling Albert de Klerk. Met bijzondere documenten, filmfragmenten, foto's en persoonlijke objecten uit de collecties van beide families.
Op drie zaterdagen in september worden lunchconcerten georganiseerd met werken die niet regelmatig op concertpodia te horen zijn.
Data: zaterdag 16, 23 en 30 september; 12:30 – 13:00 uur.

Aankondiging Kunstlijn - Nieuwe Meesters

Dit jaar werken we samen met Het Dolhuys en tonen we werk van Ron Cornet (1955). Ron is een Self Taught kunstenaar uit Haarlem en wordt binnen de kunstwereld gerekend tot de zogenaamde Outsider Artists. Cornet is pas op 41-jarige leeftijd met tekenen begonnen en haalt zijn inspiratie uit het dagelijks leven. Nieuwe Meesters is te zien vanaf 3 november 2017 t/m 7 januari 2018.
Afbeelding: kunstwerk van Ron Cornet - 2016

Nu te zien: topstuk uit tentoonstelling 500 jaar ziekenzorg

Vroeger zorgde deze kraamklopper ervoor dat een kersverse moeder en haar kind met rust werden gelaten door schuldeisers en belastinginners! Je hoefde het plankje alleen maar aan de voordeur te hangen.

Allerbeste wensen!

Samen met onze 120 vrijwilligers wensen wij u het allerbeste voor 2018. Het wordt een spannend jaar, want aan het eind van dit jaar zal op onze eerste verdieping een nieuw, groot overzicht van de geschiedenis van Haarlem komen. U zult hier het komend jaar nog veel over horen.

Verpleegsters en zang tijdens Haarlem Cultuurfestival

In het weekend van 10 en 11 september geven een verpleegkundige en dokter uit het begin van de twintigste eeuw een rondleiding door het museum; het vroegere Elisabeth Gasthuis. Op zondag 11 september treden de koren Tri Szelem, Walzing Matildas, Like This en Oct Opus op in het museum. Speciaal voor de kleintjes zijn er aparte programma’s, waaronder ‘winkeltje spelen’ in het KinderKabinet en de Weeshuiskamer.

Stadswandelingen Haarlem Sportstad

Samen met het Gilde Haarlem organiseert het museum 'sportieve' stadswandelingen. De wandeling start om 14.00 uur bij Café Van Egmond met een lekker drankje en mooie verhalen over wielrennend Haarlem. Daarna gaan we langs plekken waar Haarlem sporthistorie heeft geschreven. Na ruim een uur komen we bij het museum om de tentoonstelling te bezoeken met prachtige attributen en mooie foto’s die ons herinneren aan de vele mooie sportmomenten die Haarlem kende.

Vrouwen in Verzet - Hannie, Truus, Freddie

22 april 2017- 7 januari 2018

Vriendinnen uit Haarlem waren ze. Truus was 16, haar zus Freddie 14 en Hannie 19 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Peter Hammann schreef een boek over Hannie Schaft en laat de echte historische feiten spreken. De tentoonstelling Vrouwen in Verzet - Hannie, Truus, Freddie  is gebaseerd op dit boek en toont de verzetsverhalen gezien door hun ogen. Het is de eerste keer dat er aan deze drie vrouwen gezamenlijk een tentoonstelling gewijd wordt. Tekeningen van Eric Coolen, tevens de illustrator van het boek, maken de tentoonstelling extra toegankelijk voor de jeugd.

Ontdek Ons Echte Goud

Tijdens de Nationale Museumweek (3 - 9 april) staan de Nederlandse musea weer in het teken van “ons echte goud”. Museum Haarlem neemt dit zeer letterlijk en toont een waar pronkstuk: de 3 gouden olympische medailles van Yvonne van Gennip, die onze Haarlemse IJskoningin won in 1988 in Calgary. “Goud hè!” was haar reactie. Ook de schaatsen waarop ze dit drievoudige kunstje flikte, zijn in het museum te zien, naast sportkleding, medailles en bekers van andere Haarlemse sporthelden van vroeger en nu.
Te zien in de tentoonstelling Haarlem Sportstad, tot en met 28 mei.

Ziekenzorg in Haarlem

Vanaf 24 juni staat de ziekenzorg in Haarlem centraal. Over de evolutie van de zorg vanaf de late middeleeuwen. Over chirurgijns, Haarlemmerolie, de pest en de opkomst van de specialisten. Met uitgebreide aandacht voor de geschiedenis van de Haarlemse ziekenhuizen, met name het St. Elisabeths Gasthuis, in wiens pand het museum is gevestigd.

500 jaar Ziekenzorg in Haarlem

Op dit moment wordt in het museum hard gewerkt aan onze nieuwste tentoonstelling die op 24 juni voor iedereen te zien zal zijn. Het wordt een verhaal over 500 jaar ziekenzorg in Haarlem. Het museum is gevestigd in het oude St. Elisabeths Gasthuis en krijgt hier van bezoekers veel vragen over. Tijd vonden wij om aandacht te besteden aan de gasthuizen, de pest en de pokken, de zorg die tegenwoordig steeds vaker op de schouders van familieleden wordt gelegd. Dezelfde groep trouwens die in de middeleeuwen ook voor de zieken zorgden. En over alles wat in die tussentijd gebeurd is.

Foto: polikliniekkamer in het Elisabeths Gasthuis.

Speurtocht voor kinderen vanaf 7 jaar

Bij de museumbalie is een gratis Kijk-je-wijzer beschikbaar, met vragen en opdrachten, waarin verzetsstrijder Hannie Schaft vertelt hoe het was om in de oorlog te leven. Ze neemt de kinderen mee in 'haar verhaal'. Zo vertelt ze hoe haar Joodse vriendinnen van de een op de andere dag niet meer door het park mochten wandelen en niet naar het zwembad mochten, alleen maar omdat ze Joods waren. En dat het 's nachts pikkedonker moest zijn, en men thuis alle ramen moesten dichtplakken. De boodschap is dat het veel waard is om in vrede te mogen leven en we ons best moeten doen om de vrijheid te bewaren.

Foto: tekening uit Hannies schetsboek

Stadswandelingen Vrouwen in verzet

Bij de tentoonstelling Vrouwen in verzet over de vriendinnen Hannie, Truus en Freddie die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten, verzorgen we samen met Gilde Haarlem stadswandelingen. Deze gaan langs woningen, gebouwen en speciale plekken die een belangrijke rol speelden tijdens de verzetsdaden van de meisjes.
De wandeling start om 13:30 uur bij het Hannie Schaft-monument in het Kenaupark en wordt afgesloten met een bezoek aan de expositie. De data zijn: 1 september, 15 oktober en 26 november.

KinderKabinet in het teken van de zorg

In het kinderkabinet is er weer van alles te doen voor kinderen met het thema ziek en gezond. Hoe ging dat als je vroeger ziek was? Wat moet je aan als je een operatie gaat uitvoeren? En natuurlijk gewoon leuk: Dokter Bibber! Leer van alles over dokters en zusters, ziek en gezond, nu en vroeger. Voor de allerkleinsten zijn er poppen en kleurplaten om mee te spelen.

Het KinderKabinet is bij uitstek leuk voor partijtjes, een bezoek met opa of oma, of een activiteit voor de buitenschoolse opvang.
Voor deze groepen is het wenselijk van tevoren te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In The Picture

In ons Gasthuis is vanaf 12 januari een kleine expositie te zien met foto’s van amateurfotografen die het vrijwilligerswerk in Haarlem e.o. in beeld hebben gebracht. Een hommage aan alle vrijwilligers die de stad een beetje mooier maken.

Herinneringsochtend over winkels en winkelen op 23 augustus

Deel uw herinneringen met het museum!

Van Marskramer tot Muisklik
Winkelen toen en nu. Wat is er in 800 jaar tijd allemaal veranderd of hetzelfde gebleven? De tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik laat zien hoe de ontwikkeling van het winkelen in Haarlem is verlopen. Van de middeleeuwse jaarmarkten tot het moderne online shoppen: hoe gaan de stad en zijn bewoners om met vernieuwingen?

Stem op Stappen in de Stad

Help ons de Geschiedenis Online Prijs te winnen en stem (uiterlijk 9 februari!) op de ontzettend gave app “Stappen in de Stad”.  Allemaal doen!

Daniël ‘Mynheer’ Cajanus…

Gasthuis expositie van 4 maart tot 2 april 2017.

Een tentoonstelling over het leven van Daniël Cajanus, de Finse reus van twee en een halve meter, die aan het begin van de 18e eeuw door Europa trok om zichzelf tentoon te stellen. Zijn laatste jaren woonde hij in Haarlem waar hij in 1749 overleed. Hij werd begraven in de Grote of St. Bavokerk.

Ontdek de reus van Haarlem in de stad en over water

Unieke kennismaking met Daniël Cajanus tijdens de gecombineerde vaar- en wandeltochten op 4 en 17 maart.

De beroemde reus Daniël Cajanus (ruim 2,3 meter groot) was in de achttiende eeuw een bezienswaardigheid. Iedereen in Haarlem – maar ook ver daarbuiten – sprak over hem. Ontdek zijn bijzondere levensgeschiedenis op 4 en 17 maart tijdens een unieke vaar- en wandeltocht door de Haarlemse binnenstad. 

Bloeiend Goud

Tijdens de Tulpomania staat de bollenstreek weer in het teken van haar meest populaire exportproduct de tulp. In ons Gasthuis is een expositie ingericht die uitlegt hoe Haarlem aan haar predicaat Bloemenstad komt. Over de vermaarde kwekers zoals Voorhelm, Schneevoogt en Krelage met zijn wereldberoemde wintertuin, de bloemenflora en de bloemenmeisjes.

500 jaar ziekenzorg in Haarlem

Op vrijdag 23 juni is deze tentoonstelling door dr. Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis, geopend. 500 jaar ziekenzorg in Haarlem geeft een overzicht van wat er de afgelopen eeuwen in Haarlem en omgeving in de ziekenzorg is veranderd, en wat niet... De opening is goed bezocht en de aanwezigen waren enthousiast over de bijzondere tentoonstelling. Ook ons gastenboek staat vol complimenten. De tentoonstelling is te zien tot 7 januari 2018 en er zullen onder andere weer Herinneringsochtenden bij georganiseerd worden.

Voor een foto-impressie van de opening:

Herinneringsochtenden

Op 15 augustus en 19 september zijn er herinneringsochtenden met het thema zorg in Haarlem. Na een rondleiding over 500 jaar ziekenzorg in Haarlem worden er onder het genot van koffie en thee herinneringen opgehaald aan zorg in uw jeugdjaren. Werkte u in een van de Haarlemse ziekenhuizen of was u hier patiënt? Dan is deze ochtend zeker iets voor u.

Start: 10:30 uur, duur: 1,5 uur. Kosten €10,00 zonder of € 5,50 met een museumkaart. Voor een lunch à €7,50 kan eventueel ook gezorgd worden. Alleen bij aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Verlengd: 500 jaar ziekenzorg in Haarlem

We zijn blij te melden dat de tentoonstelling over de pestdokter, apothekers, gasthuizen en de opkomst van ziekenhuizen nog doorloopt tot eind juni. Het geeft nog veel bezoekers de gelegenheid van deze tentoonstelling te genieten. Op aanvraag zijn rondleidingen te reserveren.

Workshop 'Maak je eigen gevelsteen'

Maak een eigen ontwerp en breng het aan in een kleitablet in reliëf op 6 en 20 oktober.

Als je door de stad loopt en omhoog kijkt, zie je in de gevels soms een mooie gekleurde steen zitten. Vroeger werden er veel van deze stenen gemaakt. Daarmee gaven de bewoners aan wat zij voor beroep hadden, wat hun naam betekende, wat zij graag zouden willen, wat zij geloofden, of waar zij bang voor waren. Eigenlijk alles wat mensen bezig hield kon op een gevelsteen staan. Lijkt het je ook een leuk idee om zelf zo’n steen te maken? Het museum en de Historische Vereniging Haarlem organiseren samen de workshop 'Maak je eigen gevelsteen'. Als de gevelstenen klaar zijn, komen ze een maand in het museum te hangen.

Activiteiten Haarlem Sportstad

Herinneringsochtend op dinsdag 21 februari - 10.30 uur. 
Bij elke tentoonstelling organiseren we Herinneringsochtenden. Deze keer komen we bij elkaar om herinneringen over sport op te halen.
Aanmelden is gewenst (klik op Lees meer...).

Stadwandeling op zaterdag 25 februari - 14.00 uur.
Samen met het Gilde Haarlem organiseert het museum 'sportieve' stadswandelingen.
De wandeling start om 14.00 uur bij Café Van Egmond met een lekker drankje en mooie verhalen over wielrennend Haarlem.

VERWACHT: Vrouwen in verzet

Het museum is druk met de voorbereiding voor deze indrukwekkende tentoonstelling over Hannie, Truus en Freddie. Er zijn hele bijzondere objecten te zien, zoals het pistool van Hannie, haar brilletje, sieraden en haar schetsboek. De illustrator Eric Coolen maakt speciaal voor deze tentoonstelling tekeningen. Zijn tekeningen illustreren ook het boek van Peter Hammann over Hannie Schaft dat aan de basis ligt voor de tentoonstelling.

Museumwinkel: aantrekkelijke Haarlemse cadeaus

Wist u dat u voor of na uw museumbezoek niet meer de stad in hoeft om te shoppen? In de winkel van ons Gasthuis hebben we aantrekkelijke cadeau-artikelen. Voor alle artikelen geldt: ze gaan over of komen uit Haarlem.

Verwacht: Boot en zijn leerlingen

Vanaf februari staat de excentrieke Haarlemse kunstschilder Henri Frédéric Boot (1877-1963) centraal. Zijn werk wordt getoond in de context van zijn omgeving in het vooroorlogse Haarlem. Boot speelde een belangrijke rol in het culturele leven van Haarlem.

Lezing Maand van de geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het museum doet hieraan mee en is op 8 en 14 oktober 's avonds open voor een lezing over de Gouden eeuw.

De Maand van de Geschiedenis is hét grootste historische evenement van Nederland. In oktober gaan we terug in de tijd, dit jaar rondom het thema Grenzen. We ontdekken hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken.

Haarlem Sportstad
Amateur- en topsport in Zuid-Kennemerland

Vanaf vrijdag 25 november is de nieuwe tentoonstelling te zien met sport als thema. De stad heeft een bijzondere sporthistorie. Aan de basis staat sportpionier Pim Mulier die als 14-jarige jongen in 1879 de Haarlemse Football Club opricht. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de sport in de laatste 100 jaar, de rol van Pim Mulier en waarom Haarlem zich met recht Sportstad mag noemen. 

Bij de tentoonstelling worden stadswandelingen, lezingen en herinneringsochtenden voor ouderen georganiseerd en zijn er workshops en educatieve programma’s voor kinderen. Kijk hiervoor op de agenda aan de rechter kant van de website pagina. Lees meer...
Foto: Tom Okker

Nazaten van Cajanus bezoeken tentoonstelling

Op 17 maart voeren negen gasten op een boot door Haarlem, op zoek naar plekken die belangrijk waren in het leven van Daniel Cajanus. Twee van deze gasten waren speciaal voor de opera Cajanus naar Haarlem gekomen: het zijn familieleden van Cajanus, een vader en dochter, waarvan de vader nog steeds in Paltamo, het geboortedorp van Cajanus in Finland woont.

Museum open tijdens Shopping Night

Gratis rondleiding over 800 jaar shoppen in Haarlem door marskramer en koopvrouw

Op 11 juni staat Haarlem in het teken van de Shopping Night. De winkels zijn open, er is muziek, een Ibizamarkt, er zijn speciale aanbiedingen, er zijn prijzen te winnen, er is een stiletto loop én last but not least: er is ook theater.

Rondleiding door oud-burgemeester Jaap Pop

 

Op zondagmiddag 27 november om 15:00 uur geeft oud-burgemeester Jaap Pop, toegewijd amateurfotograaf en gastconservator van de tentoonstelling, een rondleiding over de Dag Burgemeester(s). Meld u snel aan, want de plaatsen zijn beperkt.

Wandelen door literair Haarlem met Wim Vogel

17 juli 2016, start om 14:00 uur

Laatste wandeling van de literaire minicursus van Wim Vogel, Neerlandicus en kenner van de Haarlemse literatuur. De eerste twee wandelingen gingen over de 16e t/m de 19e eeuw. Op zondag 17 juli behandelt Wim de schrijvers en literatuur uit de 20ste en 21ste eeuw.

Kunstlijn 2016

Tijdens de Kunstlijn zijn in het Gasthuis van het museum twee exposities te zien: De imaginaire zwevende stad van Dik Box. Het is een ruimtevullende installatie die deze week wordt opgebouwd. U bent van harte uitgenodigd te komen kijken. In de hal zijn de vijf winnende foto’s van de Kunstlijn fotoverkiezing te zien.

Buitenrustbruggen

Vanaf 3 augustus is in het museum een kleine kunstexpositie te zien over de Buitenrustbruggen. Op de expositie zijn de inzendingen te zien van een kunstwedstrijd die in opdracht van de gemeente Haarlem is georganiseerd. Dit gebeurde ter gelegenheid van de aankomende renovatie van de bruggen. 

Dag Burgemeester(s)

Onder grote belangstelling is begin september de tentoonstelling Dag Burgemeester(s) door minister Ard van der Steur geopend. Aan de hand van foto’s laat de tentoonstelling vooral zien waaruit het publieke werk van een burgemeester bestaat. 

Leerkrachten opgelet: Nieuwe lesbrief over 800 jaar winkelen in Haarlem

Op onze website staat sinds kort de nieuwe lesbrief die hoort bij de tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik, die loopt t/m 6 november 2016.

Van middeleeuwse jaarmarkten tot het moderne online shoppen: hoe gaan de stad en haar bewoners om met al deze veranderingen? 

Maak je eigen geheimenkistje!

Leuke workshop voor kinderen in de herfstvakantie.

Wist je dat er in Haarlem al 300 jaar een wonderolie wordt gemaakt? Het geheime recept wordt in een houten kistje bewaard. Jij hebt vast ook geheimen, daarom ga je jouw eigen houten ‘geheimenkistje’ maken. Intussen hoor je alles over de wonderolie.

De workshop vindt plaats op vrijdag 21 oktober 
Start: 14.00 uur - Geschikt vanaf 6 jaar - € 5,00 per persoon (incl. drankje en lekkers).

Aanmelden via via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Nationale Museumweek

Van 16 tot en met 24 april is het weer Nationale Museumweek. Museum Haarlem heeft twee bijzondere activiteiten op 24 april.

Ten eerste is een dansoptreden van MAS&CO. om 14:45 en 15:30 uur in de tentoonstelling Zo Ging Haarlem Gekleed. Dit dansoptreden is gratis.

De tweede activiteit zijn de lezingen van Rieks Swarte over de spannende geschiedenis van de Witte Heerenstraat. Aanvang: 13:30 uur en 16:00 uur. Entree zonder museumkaart €10,50 en met museumkaart €5,00.

KinderKabinet bij Van Marskramer tot Muisklik

In het KinderKabinet gaat alles om winkelen vroeger en nu. Voor kinderen (4-6 en 6-10) is er van alles te doen en te beleven. Ze ontdekken was een marskramer in zijn mars had en welke boodschappen bij welke plaatjes horen. Er is een leuk voorleesverhaal over winkelen en de kinderen kunnen zelf winkeltje spelen. Zijn alle opdrachten gedaan, dan kunnen de kinderen bij de balie een aardigheidje ophalen.

Het KinderKabinet is bij uitstek leuk voor partijtjes, een bezoek met opa of oma, of een activiteit voor de buitenschoolse opvang.
Voor deze groepen is het wenselijk van tevoren te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van Marskramer tot Muisklik

Winkelen toen en nu. Wat is er in 800 jaar tijd allemaal veranderd of hetzelfde gebleven?
Het museum laat van 13 mei tot en met 6 november 2016 zien hoe Haarlem zich in al die eeuwen als winkelstad heeft ontwikkeld tijdens de tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik. Van de middeleeuwse jaarmarkten tot het moderne online shoppen: hoe gaan de stad en zijn bewoners om met vernieuwingen?

Lang leve de Tuin van Haarlem

In het Gasthuis is tot eind oktober de reizende expositie ‘Lang leve de Tuin van Haarlem’ te zien. En op zondag 18 september geeft George Berenschot een lezing over de rijke geschiedenis van de Tuin van Haarlem. 

Achter de Schermen: interessante objecten voor Haarlem Sportstad

Achter de schermen gaat het er deze maanden sportief aan toe! Er worden sportclubs bezocht, interviews gehouden en ons bruikleendepot vult zich met de meest interessante objecten. Dit alles ter voorbereiding voor de nieuwe tentoonstelling Haarlem Sportstad, die op 26 november het licht ziet. 

Foto: Yvonne van Gennip op weg naar goud tijdens de Olympische Spelen in Galgary - 1988
 

Haarlemse Stripdagen

Expositie van werken van tekenaar Peter Pontiac (1951-2015).

Van 3 t/m 12 juni vinden de Haarlemse Stripdagen plaats. In het Gasthuis van het museum is in de expositie Haarlem Getekend een belangrijk deel van het oeuvre van illustrator en striptekenaar Peter Pontiac te zien.
De expositie toont onder andere: originelen van strips over Haarlemse avonturen, prentjes voor plaatselijke periodiekjes en platenhoezen en posters voor lokale orkestjes, concertzalen & oefenruimtes. Ook zal Pontiac’s ‘cover-versie’ van het schilderij De Kindermoord (Cornelis Corneliszoon van Haarlem, 1591) niet ontbreken.

De tentoonstelling Haarlem Getekend loopt tot en met 17 juli 2016.

Wandelen door literair Haarlem met Wim Vogel

8 mei, 19 juni en 17 juli 2016

Wim Vogel, Neerlandicus en kenner van de Haarlemse literatuur, geeft een literaire minicursus over Haarlemse schrijvers uit de afgelopen vijf eeuwen, aangevuld met een reeks wandelingen door Haarlem.

Haarlem heeft iets met literatuur en boeken. Niet alleen claimt zij dat de boekdrukkunst er is uitgevonden, maar de stad bracht ook grote schrijvers voort. Mulisch, Zwagerman, Bomans en Beets staan velen nog wel in herinnering, maar kent u ook schrijvers die al in de 16e eeuw in Haarlem woonden en over de stad schreven?

Dag Burgemeester(s)

40 jaar burgemeesters van Haarlem in beeld

Op 1 september neemt Bernt Schneiders afscheid als burgemeester van Haarlem. Als dank voor zijn betrokkenheid bij de stad geeft het museum hem een afscheidstentoonstelling cadeau. Aan de hand van foto’s en objecten wordt duidelijk waaruit het werk van een burgemeester nog meer bestaat dan het ontvangen van leden van het Koninklijk Huis, Sinterklaas, het feliciteren van een 100-jarige of de opening van een nieuw bedrijf. 

Man van Moraal: Pa van der Steur.

Het is 1892 als de 27-jarige Johannes van der Steur naar de Oost vertrekt, kort nadat hij als zendeling is gewijd in de kerk aan de Parklaan in Haarlem. Binnen enkele maanden na aankomst opent hij tehuis Oranje-Nassau op Magelang (Java) voor militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Na zijn confrontatie met de kinderen van KNIL-militairen en inheemse vrouwen, besluit hij hen in zijn tehuis op te nemen. Uiteindelijk wordt hij ‘Pa’ van zo’n 7.000 kinderen. 

Lezing Joop van Riessen

Zondag 22 mei geeft Joop van Riessen om 15:00 uur een lezing over zijn nieuwe boek 'Moord op de tramhalte'. De Bloemendaalse villa Patna speelt een grote rol in deze spannende thriller.
Voor museumkaarthouders is de lezing € 5 en anders € 10,50. Inclusief een kop koffie of thee. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!

Kennemer Bataljon Haarlemse jongens in Indonesië

Gasthuisexpositie van 23 juli tot en met 28 augustus 2016.

Op 30 maart 1946 legt een boot aan in de haven van Tandjong Priok bij Batavia. Op deze boot zit een groep oorlogsvrijwilligers uit de regio Haarlem en omliggende gemeenten: het Kennemer Bataljon. De meeste leden waren actief geweest in het verzet en wilden nu helpen om Indonesië te bevrijden van de Japanners en het land te helpen opbouwen. Koningin Wilhelmina had het land op 7 december 1942 geleide onafhankelijkheid beloofd.

Tafel van beuk uit Haarlemmer Hout trots bezit van Museum Haarlem

Museum Haarlem heeft er een bijzonder object bij! In 2013 is tijdens een grote storm een beuk omgewaaid in de Haarlemmer Hout. De boom is door de Gemeente Haarlem geschonken aan de firma Nederlands Hout, die haar werkplaats heeft in de Haarlemmer kweektuin. Bart, Jos en Mike gaven de beuk een nieuw leven in de vorm van deze tafel. 

Gasthuis-expositie MIJN WIJK

Over de bewoners van Heiliglanden-De Kamp - van 23 april tot 31 mei 2016.

Dwalend door de Heiliglanden en De Kamp ruik je de geschiedenis al in de straatstenen. Vrijwel ieder pand herbergt een onbekend kleurrijk verleden, bijvoorbeeld als stalhouderij, kunstenaarskolonie, ziekenhuis, bakkerij, café, kraakpand of dubieus logement. Museum Haarlem en de wijkraad Heiliglanden-De Kamp willen dat verleden graag vastleggen. Daarom is een groot aantal wijkbewoners gevraagd naar hun herinneringen. De mooiste anekdotes, foto’s en objecten worden tentoongesteld in Museum Haarlem. De verhalen worden tevens gebundeld in een boekje.

Kinderworkshop Werk als Wiesman

Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen op dinsdag 3 mei van 13:30-15:00 uur hun eigen houten sculptuur à la Wiesman komen beschilderen. Eerst wordt inspiratie opgedaan tijdens een rondleiding over de tentoonstelling met werk van Wiesman, waaronder zijn fel gekleurde beschilderde houten vogelfiguren.

Daarna begint de workshop in een aparte ruimte in het museum.

Kosten: €5,00 per kind inclusief materiaal en een glas limonade.

Meld je snel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. want er zijn maar 14 plaatsen!

Herinneringsochtend op 28 juni

Bij de nieuwe tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik wordt op dinsdag 28 juni een herinneringsochtend georganiseerd van 10:30 tot 12:00 uur. Voor de liefhebbers kunnen we na afloop ook een lekkere broodjeslunch verzorgen. Vindt u het leuk om in groepsverband herinneringen op te halen aan hoe het vroeger was om in Haarlem uw inkopen te doen, zelf een winkel te hebben of kind te zijn van hardwerkende ouders die zelf achter de toonbank stonden? Wij willen u dan van harte uitnodigen op onze herinneringsochtenden.
Kosten zijn: €10,00 voor de herinneringsochtend (inclusief rondleiding over de tentoonstelling en koffie en thee met iets lekkers) en €7,50 voor de lunch. De entree van het museum is voor bezoekers van de herinneringsochtenden €5,50 of gratis met de Museumkaart. Inschrijven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij het museum: 023- 5422427.

Hans Wiesman - Sprekende Kleuren

Veelzijdig werk op drie locaties in Zuid-Kennemerland

Vanaf 23 januari 2016 zijn op maar liefst drie locaties in Zuid Kennemerland tentoonstellingen te zien over het bijzonder veelzijdige, omvangrijke en kleurrijke oeuvre van beeldend kunstenaar Hans Wiesman (1918-1988). Zo presenteert het ABC Architectuurcentrum een selectie monumentaal werk dat Wiesman realiseerde in de wederopbouwperiode, Museum Haarlem laat een keur aan schilderijen van hem zien met als thema muziek en carnaval en bij het Zandvoorts Museum wordt een inkijkje gegeven in het leven van Wiesman. Een voor hem karakteristieke uitspraak is: “Men moet nooit met de wind meewaaien, maar zelf wind zijn.”

Herinneringsochtenden in Museum Haarlem.

Vindt u het leuk, of kent u mensen die het leuk vinden om in het museum herinneringen rond een vooraf bepaald thema op te halen? Dan bent u van harte uitgenodigd om mee te praten. Ook groepen zijn welkom. De herinneringsochtenden in april hebben het thema van de lopende wisseltentoonstelling Zo ging Haarlem gekleed (te zien t/m 24 april). Voorafgaand aan het gesprek wordt de tentoonstelling bezocht. Daarna worden, onder het genot van een kopje koffie of thee, herinneringen opgehaald over de kleedgewoontes van vroeger.
 

Kinderworkshop Werk als Wiesman

Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen op zaterdag 9 april van 14:00-15:30 uur hun eigen houten sculptuur à la Wiesman komen beschilderen. Eerst wordt inspiratie opgedaan tijdens een rondleiding over de tentoonstelling met werk van Wiesman, waaronder zijn fel gekleurde beschilderde houten vogelfiguren.

Daarna begint de workshop in een aparte ruimte in het museum.

Kosten: €5,00 per kind inclusief materiaal en een glas limonade.

Meld je snel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. want er zijn maar 14 plaatsen!

Buurten bij het Bullehofje - tekeningen van Suzanne de Wit

15 maart t/m 3 april 2016

Met haar houtskooltekeningen laat Suzanne de Wit de veranderingen in haar directe omgeving zien. De expositie bestaat uit tekeningen die het leven laten zien in en om het verdwenen Bullehofje in de Oud Amsterdamsebuurt in Haarlem. In 1650 staan op deze plek vier boerenwoningen, die samen ’t Hofje en later het Bullehofje wordt genoemd vanwege de molen de Bul verderop. Begin 1900 verschijnt op deze plek een nieuw Bullehofje met arbeidershuisjes. Deze worden eind jaren vijftig gesloopt. Tegenwoordig is het een speelplaats voor de jeugd. Zie voor meer informatie over de kunstenaar haar website: www.suzannedewit.nl

Muziek in Museum Haarlem tijdens Gluren bij de Buren

Op 20 maart is de tweede editie van Gluren bij de Buren. In 92 woonkamers, verspreid over de hele stad, vinden optredens plaats van lokale artiesten. Ook Museum Haarlem stelt haar Gasthuis open voor drie optredens van de jonge driekoppige band Lyrebird: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Lyrebird is geïnspireerd door een mix van alternatieve stromingen en de subtiele klanken van glockenspiel en omnichord. Gluren bij de buren in het Gasthuis is gratis toegankelijk. U kunt een vrijwillige bijdrage geven die gebruikt wordt voor de organisatie voor de volgende editie. Wilt u in het museum een tentoonstelling bekijken dan gelden de normale toegangsprijzen.

Lezing Monumentale Wederopbouwkunst

Op woensdagavond 23 maart om 20.00 uur geeft Annelien Kers een lezing in het ABC Architectuurcentrum (Groot Heiligland 47) naar aanleiding van de expositie Sprekende Kleuren. Zij gaat hierbij in op wederopbouwkunst in algemene zin en dat van kunstenaar Hans Wiesman in het bijzonder. Ook zal zij daarbij de samenwerking van Wiesman met de Haarlemse stadsarchitect Nico Andriessen uitvoerig belichten. De overzichtstentoonstelling over Wiesman is een samenwerking van het ABC Architectuurmuseum, het Zandvoorts Museum en Museum Haarlem. Toegang: € 7,50, inclusief entree tot de expositie in het ABC Architectuurcentrum. Vrienden van het ABC betalen € 5,00.

Stadswandelingen Zo ging Haarlem gekleed.

Museum Haarlem en Gilde Haarlem organiseren op dinsdag 8 maart weer de speciale stadswandeling door de binnenstad van Haarlem naar aanleiding van de tentoonstelling Zo ging Haarlem gekleed. Onder leiding van een ervaren gids hoort u alles over de meest gerenommeerde kledingzaken en textielbedrijven uit het verleden en heden. Aanvang 13.30 uur. Startpunt van de wandeling: overkapping van het NS-station Haarlem.

Haarlemse pelgrims naar Santiago en Jeruzalem.

t/m 13 maart 2016 - Deze expositie vertelt over de pelgrimstochten die vanaf de middeleeuwen vanuit Haarlem zijn ondernomen naar de bekende bedevaartsoorden Santiago de Compostela en Jeruzalem. Sant Iago (Spaans voor St. Jacob) laat in opdracht van Maria een kerk in Noord Spanje bouwen. Als Haarlemse pelgrims veilig zijn teruggekeerd van hun pelgrimstocht genieten zij veel aanzien bij hun stadsgenoten. Zij behoren immers tot de weinigen die een stuk van de wereld hebben gezien en iets uitzonderlijks hebben verricht. De teruggekeerde pelgrimsvaarders verenigen zich in gildes of broederschappen.

Op de catwalk in het KinderKabinet

t/m 24 april 2016 - In Museum Haarlem is altijd wat te doen voor kinderen. In het Kinderkabinet kunnen kinderen grappige kijk- en doe opdrachtjes doen aan de hand van spreekwoorden en gezegdes die met kleding te maken hebben. Ook kunnen ze zich verkleden, hun eigen kleren ontwerpen en daarna een echte modeshow lopen op de catwalk. Het Kinderkabinet is ook leuk voor een verjaardagsfeest
Groepen zijn van harte welkom, maar graag even vooraf aanmelden per telefoon (023 - 542 2427) of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leeftijd: 4-10 jaar

15 januari 2016

Straatbeelden in aquarel verlengd.

De kleurrijke tentoonstelling Straatbeelden in aquarel van kunstenaar Wim Tromp is verlengd t/m zondag 24 januari.
De in Haarlem wonende Tromp abstraheert landschappen, industrie en straatbeelden. Hierbij maakt hij gebruik van de aquarel techniek. De expositie Straatbeelden in aquarel (in het Museum Gasthuis) toont zijn aquarellen met straatbeelden van Haarlem, Amsterdam en Utrecht.

12 januari 2016

Laatste week Kees Verwey

Kees Verwey Onder Ons is de vijfde en voorlopig laatste Verwey-expositie die in het museum is te zien - t/m a.s. zondag 17 januari. Dus kom nog even naar het museum om de werken uit privé bezit te bewonderen, voordat ze weer verhuizen naar de huiskamers van de eigenaren.