Nationale Museumweek 2018 - Vloeibare Goud de Haarlemmerolie

Sinds 1696 maakt en verkoopt familiebedrijf C. de Koning Tilly zijn beroemde Haarlemmerolie. Schoolmeester Claes Tilly ontwikkelde de olie, die ‘heilzaam is bij de genezing van wonden, die desinfecterend werkt en een goede werking heeft op nieren en urinewegen’. Al meer dan 300 jaar wordt het over de hele wereld gebruikt, door mensen die overtuigd zijn van de genezende en zuiverende werking. Het recept blijft een zorgvuldig bewaard familiegeheim. Haarlems vloeibare goud behoort tot de pronkstukken van onze tentoonstelling 500 Jaar Ziekenzorg in Haarlem.

Coornhert door de ogen van nu

Van 13 april tot 21 mei 2018

Leerlingen van 4havo hebben zich laten inspireren door de emblema van Coornhert (afbeeldingen van spreekwoorden). Deze linoleumsneden, gebaseerd op hedendaagse spreekwoorden, hangen naast de kleurrijke portretten die door brugklassers zijn gemaakt. De tentoonstelling maakt deel uit van het Coornhert-jaar, een manifestatie van de Stichting CoornhertjaarHaarlem2018.

Vrouwen in verzet verhuisd naar Kamp Vught

De tentoonstelling over de drie bekendste Haarlemse verzetsheldinnen van de Tweede Wereldoorlog, Hannie Schaft en Truus en Freddie Oversteegen, wordt voortgezet in Brabant en is tot 1 juli 2018 in Nationaal Monument Kamp Vught te zien, waar deze inmiddels zeer positief is ontvangen.

Stadswandeling Henri Boot

Bij de tentoonstelling H.F. Boot (1877 – 1963), heer en leermeester organiseert het museum samen met Gilde Haarlem stadswandelingen over deze legendarische schilder. Na de wandeling volgt een bezoek aan de tentoonstelling.